Перегляд новин

Лимонний сік

Існує англійське прислів'я «якщо життя подарувала лимон, зроби лимонад». Напевно, немає таких людей, які б вживали лимон у чистому вигляді і тільки тому, що він занадто кислий. Але практично кожен з нас щось чув про корисні властивості цитрусового і використовує його в повсякденному харчуванні, в першу чергу, у вигляді добавки до чаю.

Відомо, що в м'якоті лимона міститься лимонна кислота (8%), яка і надає навіть спілому фрукту кислий смак, невелика кількість яблучної кислоти, пектину, сахарози, глюкози і фруктози, різні фітонциди і глікозиди. А також деяку кількість рослинної клітковини.

Велика кількість вітамінів (вітамін С, вітаміни групи В (В1, В2, В15), каротин, вітаміни Д, Е, Р, а також мікроелементи (велика кількість калію, кобальт, магній, марганець, натрій, сірка, марганець, фосфор і залізо ) роблять лимон особливо корисним при різних захворюваннях.

У шкірці лимона міститься ефірна лимонне масло, що додає їй характерний запах, флавоноїди і велика кількість вітаміну С. М'якоть і шкірка лимона використовується в лікувальних цілях, як народною медициною, так і традиційною.

Найбільш корисний лимон у свіжому вигляді. Щоб довше зберегти цінні властивості цитрусового, його слід зберігати в холодильнику, попередньо протерши поверхню рослинним маслом.

Лимон особливо цінний за вітаміни, в першу чергу, за вітамін С, або аскорбінову кислоту і флавоноїди. Ці речовини надає потужний антиоксидантний ефект, перешкоджає перекисного окислення ліпідів, сприяю відновленню функції органів і систем організму.

Велика кількість мікроелементів дають хорошу підтримку імунній системі, а присутні в лимоні кислоти надають дезинфікуючі ефект, жарознижувальний, розслаблюють м'язову стінку судин, що покращує кровообіг і знімає спазми.

Свіжий лимон допомагає впоратися з застудою і ГРВІ, і особливо необхідний при високій температурі, гіповітамінозі, слабкості і знесиленні. Цитрус також застосовується всередину при лікуванні гіпертонічної хвороби, головних болів, зовнішньо для зняття втоми ніг. Найпростіший спосіб застосування плоду - це додавання його скибочки в чай.

Широке застосування знайшов лимон в косметологічній практиці: як відбілюючого шкіру засоби, усунення веснянок, звуження розширених пор, у зміцненні нігтів і волосся. Зазвичай сік свіжого лимона входить до складу масок для нанесення на шкіру, волосся і нігті. Рідше лимон сік лимона використовується для полоскання горла і відбілювання зубів.

Лимон можна вживати щодня, тільки слід врахувати, що його кислий сік може подразнювати слизову оболонку шлунка. Тому його приймають з чаєм або в суміші з медом, у складі соусів і мультифруктові соків. 


Можливо Вас зацікавить: